Verplicht asbestattest bij de verkoop van een woning

Er is al veel over gezegd en geschreven, maar nu is het eindelijk zover. Woningen en gebouwen opgericht voor 2001 zullen vanaf 23 november 2022 verplicht een asbestattest moeten afleveren bij de verkoop ervan. Tegen 2032 moet zelfs iedere eigenaar van een woning of gebouw opgericht voor 2001 beschikken over dit asbestattest. We zetten de belangrijkste zaken hieronder even op een rijtje.

Wat is het asbestattest?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw. Er zal dus gecontroleerd worden of er asbest aanwezig is in een woning en er zal advies gegeven worden over hoe u het asbest veilig kan beheren of verwijderen.
Belangrijk om te weten is dat deze asbestinventarisatie een niet-destructief onderzoek is. Dit wil zeggen dat men nooit wanden of vloeren zal beschadigen om asbest op te sporen en zorgt ervoor dat ingesloten asbest niet mee kan geïnventariseerd worden.

Waarom een asbestattest?

Golfplaten en dakleien zijn ongetwijfeld de bekendste materialen die vaak asbesthoudend zijn maar onder andere ook in vensterbanken, lijmresten en isolatiemateriaal zit vaak asbest. Dit was tot eind jaren 90 een heel populair product in de bouwsector doordat het enorm sterk, slijtvast, brandwerend en goedkoop was. Er is echter gebleken dat hier grote gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn en daarom wil de Vlaamse regering een “asbestveilig” Vlaanderen creëren tegen 2040. Dit attest is hiervoor een goed begin en moet er in eerste instantie vooral voor zorgen dat kopers beter geïnformeerd zijn over de aanwezigheid, staat en risico’s van asbest.

Wanneer een asbestattest?

Als u verkoopt vanaf 23 november 2022 en u bent eigenaar van een gebouw of woning die gebouwd werd voor 2001, moet u een asbestattest voorzien. Dit attest moet niet beschikbaar zijn bij de publicatie maar wel bij de ondertekening van de compromis. Om kandidaat-kopers op de goede manier te informeren is het echter belangrijk om dit attest reeds beschikbaar te hebben tijdens de tekoopstelling.

Ben ik verplicht om asbest te verwijderen

Momenteel is er nog geen verplichting om asbesthoudende materialen in uw woning of gebouw te verwijderen. Zowel niet voor de verkoper als voor de koper. Toch wordt er aangeraden om asbest in een gebouw zo snel mogelijk te (laten) verwijderen, zeker tijdens renovatiewerken. Daarom voorzien wij als vastgoedadviseur steeds een renovatierapport zodat een koper de kostprijs van komende renovatiewerken perfect kan inschatten.

Nog vragen?

Verkoop je binnenkort een woning en twijfel je of dit attest ook voor jou verplicht is?
Ben je opzoek naar een nieuwe droomwoning en wil je meer weten over asbest en de kostprijs om dit te laten verwijderen?
Contacteer onze vastgoedadviseurs Mathieu en Tim en zij helpen jou graag verder. 

Informatie nodig?

We helpen u graag verder!

Gelieve een geldige voornaam in te geven.
Gelieve een geldige naam in te geven.
Gelieve een geldige telefoon- en/of GSM-nummer in te geven.
Gelieve een geldig e-mailadres in te geven.
Gelieve een bericht in te geven.